Welkom bij LewinOrtho!

U kunt op onze site 24 uur per dag informatie krijgen over alle behandelingen die wij aanbieden om uw tanden recht te zetten.

Beugels

Algemene informatie

Sinds kort werken wij alleen nog maar met onzichtbare beugels, voor zowel jong als oud. Dit zijn transparante hoesjes  die 24 uur per dag over de tanden heen worden gedragen. Met eten doet u ze uit, maar met drinken kunt u ze inhouden (mits het niet te hete dranken zijn).

Als u komt voor uw eerste consult dan kunt u uw wensen kenbaar maken en zullen wij kijken in welke mate wij aan uw verwachtingen kunnen voldoen. Als er besloten wordt tot behandeling over te gaan, maken wij een afspraak voor een intake. Bij deze intake worden er foto’s gemaakt van uw gezicht en van uw tanden met een digitale camera. Ook maken wij twee röntgenfoto’s en een scan van uw gebit. Deze scan gaan wij bewerken op de computer, waarbij wij de tanden in de gewenste positie zetten. Vervolgens worden er met een 3d-printer bitjes geprint, waar het uiteindelijke resultaat mee wordt bereikt.

Voordelen van de bitjes:

  • U hoeft minder vaak op controle te komen (dus kinderen hoeven minder vaak van school weg).
  • Bitjes mogen uit bij het tandenpoetsen, waardoor u uw gebit beter kan reinigen.
  • De bitjes zorgen met kleine krachtjes voor veranderingen in uw gebit. Dit brengt weinig gevoeligheid met zich mee.
  • De bitjes zijn onopvallend, waardoor men niet ziet dat u een beugel draagt.

Spark

Hoe ziet een Spark aligner er uit?

Spark werkt met vrijwel onzichtbare aligners (doorzichtige hoesjes die over de tanden en kiezen klikken). Deze techniek is uiterst comfortabel omdat de aligners met eten en tanden poetsen uitgedaan kunnen worden. Daarbij treedt er geen enkele irritatie op van de wangen of lippen.

De aligner is gemaakt van doorzichtig kunststof en heeft precies de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in de mond.

Behandeling Spark aligners

Voor een orthodontische behandeling met Spark worden afdrukken van uw gebit gemaakt. Deze afdrukken worden gedigitaliseerd en doorgestuurd naar Spark.

Spark maakt aan de hand van de behandelwens een bewerking, die door ons kan worden aangepast. Na enkele aanpassing en akkoord bevinding door ons en u maakt Spark de aligners voor de orthodontische behandeling. Het aantal ervan kan variëren tussen 10 en 100.

Bij plaatsing van de Spark beugel worden op sommige tanden of kiezen eerst kleine, tandkleurige blokjes (attachments) geplakt die er voor zorgen dat de aligners goed houvast hebben en de gewenste bewegingen goed kunnen laten uitvoeren. De eerste aligner kan nu worden geplaatst.

Het dragen van de aligners
De aligners moeten dag en nacht gedragen worden. Dus alleen uit bij eten en tanden poetsen. De aligner oefent daardoor voortdurend druk uit op de tanden en kiezen zodat de verplaatsing voorspoedig kan verlopen.

Kan Spark altijd worden gebruikt?
Bijna altijd, maar ook dit systeem heeft zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het gewenste behandeldoel is. Daarna kunnen wij beoordelen of dit binnen de mogelijkheden van Spark valt.

 

Blokbeugel

Wat is een blokbeugel? 

De blokbeugel of twinblock is een beugel waarmee je met de onder- en boventanden maar op één manier kunt dichtbijten. Het is een losse beugel die uit twee delen bestaat. De beugel is zo gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten in de goede positie wordt geduwd. Omdat de onderkaak, met de beugel, daarna weer naar achteren wil, ‘trekt’ de beugel wat aan de bovenkaak. Zodoende wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en de groei van de onderkaak versterkt.

Hoe wordt de blokbeugel gemaakt?

Voor de blokbeugel worden twee afspraken gemaakt.
Bij de eerste afspraak worden er afdrukken genomen waarmee gipsmodellen worden gemaakt.
Daarna moet de stand van de onderkaak worden bepaald, zoals die wordt gebruikt voor de beugel. Dat wordt gedaan met een wasplaatje waarin moet worden dicht gebeten. Het is de bedoeling dat er zo in het wasplaatje wordt gebeten dat de onder- en boven voortanden recht boven elkaar staan. Vervolgens mag je een leuke kleur uitkiezen waarin de beugel wordt gemaakt.
Bij de tweede afspraak, meestal twee weken later, wordt de beugel geplaatst.

Hoeveel uur moet de blokbeugel worden gedragen?

De beugel moet het liefst 24 uur per dag gedragen worden. Dat is natuurlijk niet altijd haalbaar, want met bijv. sporten of muziekles mag hij best even uit. Het zal even wennen zijn, maar de blokbeugel werkt extra goed als je hem ook tijdens het eten in hebt.

Pijn?
De onderkaak wordt door de beugel naar voren geduwd. Daardoor worden de kaakspieren wat uitgerekt. Deze spieren zijn dat niet gewend, waardoor je wat spierpijn kan krijgen. Dat is een normale reactie die na een paar dagen vanzelf weggaat.

Het schoonhouden van de beugel

Het beste is het om na het tandenpoetsen de blokbeugel ook met tandenborstel en tandpasta schoon te poetsen.

Controles

Meestal wordt de beugel eens in de 6 tot 8 weken gecontroleerd. Tijdens deze controles wordt de kaakstand gecontroleerd en wordt de beugel aangepast als het nodig is. Regelmatig zal iets van de beugel worden weggeslepen om de (uit)groei van de tanden en kiezen te begeleiden.

 

Retentie

Met de vaste beugel, vaak samen met andere beugels of met elastiekjes, zijn de tanden en kiezen zo goed mogelijk op de juiste plaats gezet. De tanden en kiezen zijn alleen nog niet goed vastgegroeid in het bot. Hiervoor is nog een lange tijd nodig. Als het actieve deel van de behandeling, het verschuiven van de tanden en kiezen, klaar is volgt er daarom een retentie periode waarin de tanden en kiezen vastgehouden moeten worden.

Voor het vasthouden van de ondertanden wordt meestal een draadspalkje gemaakt.
Voor de boventanden gebruiken we soms een spalkje, maar als de ondertanden heel nauw aansluiten tegen de boventanden en er dus weinig ruimte is voor een spalkje, gaat het spalkje boven snel stuk. Daarom gebruiken we voor de boventanden vaak een losse uitneembare beugel.